V první díle jsem popsala co je to záchvatové
přejídání, jak se proti tomu bránit a moje pocity. V tomhle díle chci
uvést, co vlastně jídlo v těle dělá, abychom si to mohli představit a také
zmínit glykemický index a jaké stavy mám já při přejídání..
Takže strčím-li do úst nějakou potravu, dojde chvíli po tom
k uvolňování inzulinu pomocí slinivky. Úkolem inzulinu je přenést cukr
pomocí krve do buněk. Když klesne hladina cukru, klesne i hladina inzulinu.
Dojde k uvolnění hormonu serotoninu, který způsobí pocit, že jsme
nasycení. Několik hodin po jídle tělo začne spotřebovávat cukr, který ještě
zůstal v krvi a dochází k dalšímu poklesu inzulinu. Hladina inzulinu
způsobí, že opět potřebujeme jíst. Tento proces co jsem popsala, je normální
stav organismu.
V důsledku přejídání je však tento proces narušen.
Typické je to, že se inzulin uvolňuje více než by měl a tím dochází k vysoké
hladině v krvi tohoto hormonu. Pokud do dvou hodin opět sníme nějaké
jídlo, dochází k opětovnému uvolňování inzulinu. Při tak vysoké hladině,
dochází tělo k tomu, že nejsme nasyceni a proto se serotonin nezvýší, aby
ukojil náš pocit hladu. Tomuto stavu se již dá říct závislost, protože je to
začarovaný kruh.
Jedním faktorem je glykemický index, který má každé jídlo
jiné. Cituji co to tedy glykemický index je
„Bylo
zjištěno, že některé sacharidy zvyšují hladinu krevního cukru více, jiné méně.
To lze vyjádřit pomocí takzvaného glykemického indexu (GI), který určuje, jak
dalece daná potravina vychyluje hladinu cukru v krvi po konzumaci. Hodnoty GI
se zjišťují experimentálně, přičemž maximální hodnota GI 100 je přiřazena
glukóze. Čím vyšší hodnotu glykemického indexu potravina má, tím více se po
jejím požití rozhoupe hladina cukru v krvi a tím hůře pro hubnutí. Obecně lze
říci, že pokud budou dva lidé držet dietu o stejné energetické hodnotě, je
pravděpodobné, že zhubne více ten, který bude jíst převážně potraviny s nižším
glykemickým indexem.“
Čím je hodnota GI
ovlivněna
Obsahem sacharidů - čím vyšší je obsah jednoduchých cukrů, zejména glukózy, tím vyšší je hodnota GI (cukr do čaje, limonády).
Vzájemným poměrem tří základních živin: sacharidů, tuků a bílkovin. Bílkoviny ani tuky nemají schopnost ovlivnit vylučování inzulínu. Glykemický index určité potraviny bude jiný, když ji sníte samotnou nebo když ji zkombinujete s dalšími potravinami. Přídavek tuku a bílkovin snižuje hodnotu GI. Tyto živiny obsažené v potravině nebo v pokrmu zpomalují vyprazdňování žaludku, a tudíž i následné vstřebávání cukru z požitého jídla. Je tedy výhodné kombinovat v rámci jednoho jídla potraviny obsahující sacharidy a potraviny bez sacharidů nebo s jejich malým obsahem.
Obsahem vlákniny - vláknina zpomaluje využití cukrů. Čím vyšší je obsah vlákniny, tím nižší je hodnota GI.
Způsobem zpracování potravy, které ovlivňuje hladinu GI. Čím více drží potravina pohromadě, tím hůře uvolňuje cukr do krve a GI je nižší. Čím je potravina rozvařenější a tepelně upravenější, tím se GI zvyšuje.
Kyselostí potravin - kyseliny přítomné v potravině nebo přidané do pokrmu snižují GI, protože zpomalují vyprazdňování potraviny ze žaludku, čímž omezují rychlost vstřebávání cukru. Tyto účinky má například vinný ocet, citrónová šťáva, salátové dresinky nebo kyselé ovoce. Stejný efekt mají i zakysané mléčné výrobky.
Velikostí porce - je výhodnější jíst častěji malé porce, protože tím samozřejmě jíme i menší porce sacharidů.
Různí lidé reagují rozdílně i na potraviny se stejným
glykemickým indexem. U někoho potravina s vysokým indexem může způsobit vyšší
výkyvy hladiny cukru v krvi než u jiného. Jak jste na tom právě vy, si můžete
zjistit z následujícího testu. Zaškrtněte si, které příznaky pociťujete zhruba
dvě až tři hodiny po jídle bohatém na sacharidy nebo když máte hlad.
- Nerozhodnost
- Zvýšená potivost
- Ospalost
- Závratě
- Hádavost
- Vnitřní chvění
- Neschopnost souvisle hovořit
- Hlasité kručení v břiše
- Neschopnost usnout
- Netrpělivost
- Bušení srdce
- Pocit vnitřní nejistoty
- Bolest hlavy
- Apatie
- Vlhké ruce
- Zhoršená výslovnost
- Třes rukou
- Neochota řešit problémy
- Malátnost
- Podrážděnost
- Zívání
- Přeříkávání se
- Zimomřivost
- Návaly krve do hlavy
- Probuzení ze spánku
- Vznětlivost
- Nesoustředěnost
- Vtíravá potřeba něco sníst
- Pocity horka v obličeji
- Svírání žaludku a útrob
- Nevolnost od žaludku
- Váhavost
- Svírání na hrudi
- Pocit podlamování nohou
Pokud po konzumaci sladkého zažíváte více než čtvrtinu
příznaků, lze soudit, že i vy patříte mezi lidi, na jejichž problémech s váhou
se podílí rozhoupaná hladina cukru v krvi. Při sestavování jídelníčku se tedy
zaměřte na výběr potravin tak, aby převažovaly potraviny s nižším glykemickým
indexem.
JAKÉ PŘÍZNAKY MÁM TEDY JÁ PŘED ČI PO PŘEJÍDÁNÍ?:
·
Neustále se chci s někým hádat
·
Myslím pořád na jídlo, kdy budu mít možnost,
někde něco sníst, a co sním
·
Jsem protivná sama na sebe, náladová
·
Mám depresivní nálady, stavy
·
Jsem nafouklá, připadám si tlustá
·
Po zažívací stránce mě trápí nadýmání, střevní
problémy
·
Jsem unavená
·
Občas se chovám jak malej fracek, prostě chci to
a to..a vlastně v závěru nevím co chci..
·
A myslím že se najde kupa dalších příznaků..
Tak z článku je tedy zřejmé, že bychom si měli hlídat
glykemický index jídla, abychom mohli předejít k přejídání.


Žádné komentáře:
Okomentovat